Paski skórzane to niezwykły dodatek do zegarków. Wykonane z miękkiej skóry są nie tylko wygodne, ale też świetnie się prezentują. Wszystkie firmy produkujące czasomierze mają w swoich kolekcjach modele wyposażone właśnie w takie paski. Zobacz jak dbać o skórzany pasek, aby długo i dobrze Ci służył.
Kilka słów o skórze
Jak można się domyślić skóra nie równa jest skórze. W przypadku pasków do zegarków najczęściej wykorzystywana jest skóra cielęca. Jest ona miękka i przyjemna w dotyku. Ponadto jest także powszechnie dostępna, dzięki czemu koszt paska skórzanego nie jest zbyt wysoki. Właśnie w paski z takiej skóry są wyposażone m.in. zegarki Rado, niektóre modele Omegi czy Rolexa. W przypadku zegarków z najwyższej półki do szycia pasków używa się niekiedy skóry z krokodyla. Jest to materiał rzadko spotykany i bardzo cenny.
Użytkowanie skóry
Skóra naturalna, z której wykonywane są paski do zegarków jest bardzo elastyczna i przyjemna w dotyku. Niestety podczas jej wyprawiania stosuje się różnego rodzaju substancje chemiczne, które mogą spowodować uczulenie objawiające się najczęściej miejscową wysypką. Jeśli takie objawy pojawiają się najlepiej jest wymienić pasek z materiałowy lub zamienić go na bransoletę.
Pielęgnacja
Skórzane paski wymagają specjalistycznej pielęgnacji. Należy je co pewien czas przecierać wilgotną szmatką, co pozwoli oczyścić je z kurzu i potu. Warto też korzystać ze specjalnych impregnatów do skóry, które poprawią jej wygląd i przedłużą czas użytkowania.
Kiedy skórzany pasek się zmoczy
Skóra jest materiałem bardzo wrażliwym na wilgoć. Jeśli pasek zegarka zamoknie należy go delikatnie osuszyć np. papierowym ręcznikiem, a następnie pozostawić w ciepłym, przewiewnym miejscu do całkowitego wyschnięcia. Nie należy paska suszyć np. na kaloryferze, ponieważ skóra zeschnie się i straci swoje pierwotne właściwości.
Niezależnie od tego jakiej marki jest zegarek, pasek skórzany z pewnością doda mu elegancji. Jednakże, aby prezentował się odpowiednio trzeba o niego dbać – i o tym powinien pamiętać każdy użytkownik.